Gorinchem
Home
Krav Maga
History
K.M.G Bond

Wat is Krav Maga & founder  Imi  Sde (Lichtenfeld)

Krav Maga, Hebreeuws voor contactgevecht,

Krav Maga werd ontwikkeld door wijlen Imi Sde-Or (Lichtenfeld) tijdens zijn opmerkelijke militaire carrière als hoofdinstructeur van man-tot-mangevechten bij de IDF. Schreef Imi het officiële legerhandboek voor man-tot-mangevechten. In 1964 verliet hij de militaire dienst maar bleef hij de instructie van Krav Maga, zowel bij het leger als bij veiligheidsdiensten, begeleiden. Hij spande zich bovendien in om Krav Maga te verbeteren, te verfijnen en toe te spitsen op de behoefte van burgers.


Krav Maga is een moderne, praktische en beproefde wijze van zelfverdediging, zorgvuldig toegesneden op de huidige agressie in de wereld. Het wordt gekenschetst door een logische benadering van zelfverdediging en gevechtssituaties waarbij men, na een korte periode van instructie, een relatief hoog peil kan bereiken. Krav Maga werd zorgvuldig ontwikkeld voor een breed publiek en is daarom te gebruiken voor het leger, justitie, veiligheidsdiensten en burgers.


Het systeem is vaak geprezen door ervaren vechters, vechtsporters, militairen en politieagenten, maar in beginsel spreekt Krav Maga ook beginners aan vanwege de eenvoudige en realistische benadering ten aanzien van persoonlijke veiligheid. Feitelijk is Krav Maga de ideale zelfverdedigingmethode voor mannen, vrouwen, kinderen, ouderen en lichamelijk zwakkerren.

 

Imi Lichtenfeld
Founder of Krav Maga

Imi Lichtenfeld

Founder of Krav Maga

Emerich "Imi" Lichtenfeld “Sde-Or” (1910-1998), geboren in Hongarije, opgegroeid in Bratislava en uitvinder van Krav Maga. De appel valt niet ver van de boom, wat zeker ook het geval was met Imi. Zijn vader, Samuel, leerde als circusartiest de fijne kneepjes van fitness, gewichtheffen, worstelen, boksen en mixed-skill vechten. Toen hij koos voor een meer rustig leven, kon hij zijn skills goed gebruiken als Chief of Dectectives bij de Tsjechische politie.

Gedurende deze periode trainde hij zijn zoon Imi in zijn gym ‘Hercules’. Al snel bleek Imi een kampioen te zijn in zwemmen, judo, boksen, worstelen, turnen, atletiek en stijldansen (ja, echt waar!). Zo won hij in 1928 de Slovaakse Jeugd-kampioenschap worstelen en in 1929 de kampioenschap volwassen, zowel in de licht- als in de middengewichtsklasse. In datzelfde jaar won Imi ook de nationale boks- èn turnkampioenschappen. Zijn ‘vrije tijd’ besteedde hij aan stijldansen en trad hij o.a. op in de tragische show "Mephisto". Imi was zondermeer een bijzondere duizendpoot!

 

 

Imi begon pas echt aan het ontwikkelen van Krav Maga tijdens de vooroorlogse tijden van de 2e Wereldoorlog, toen hij op de straten van Tsjechoslowakije te maken kreeg met het geweld van antisemitisme. Om zich te weren tegen dit geweld en om te overleven begon Imi de technieken en filosofie te ontwikkelen waarop Krav Maga is gebaseerd. Als basisprincipes hanteerde hij ‘don’t get hurt’ en als het echt niet anders kan, ga dan voor ‘win at all costs’.

 

Zijn sterke focus en gedrevenheid om continue zijn Krav Maga technieken te verbeteren en versterken, brachten Imi uiteindelijk op de positie van Chief Physical Fitness en Krav Maga Instructor voor de Israeli Defense Forces. Na zijn pensioen in 1964, begon Imi zijn zelfverdedigingssyteem aan te passen voor gebruik door gewone burgers.

 

Nu wordt Krav Maga over de hele wereld getraind als verdedigingsmethodiek voor militairen, veiligheidsmensen, politiemensen èn gewone mensen, burgers, die zich veilig willen voelen, altijd en waar ze ook zijn.

 

Als afsluiter van Imi’s verhaal; de juiste houding van een Krav Maga-beoefenaar is “…Be humble. Proving oneself is not necessary. Humility and respect, prevents injury, losing face, or turning away from Krav Maga or any other demanding pursuit as a result of frustration.”

Krav Maga van der Holst
Contact
Sliedrecht
Krav Maga Gorinchem
Pagina 4
KravMaga History van der Holst
Krav Maga Sliedrecht
Contact